De U-waarde (ook bekend als de K-waarde) geeft aan hoeveel warmte per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een constructie doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook de warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd en wordt uitgedrukt als Watt per m2 Kelvin.

Met de U-waarde wordt dus aangegeven hoe isolerend een bepaald soort isolatieglas is. Hoe lager de waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en dus hoe meer warmte in een kamer gehouden kan worden (of in de zomer, hoe minder warmte naar binnen kan komen). Deze eenheid wordt in België gebruikt als criteria om in aanmerking voor de premie te komen. In 2016 en 2017 dient het glas een U-waarde te hebben van niet meer dan 1.1 W/m2K.

Premie: U-waarde maximaal 1.1

Indien je gebruik wilt maken van de premie die je voor isolatieglas kunt krijgen dient het glas een U-waarde van minimaal 1.1 W/m2K te hebben in 2017. In 2016 werd er wel een verschil gemaakt tussen glas met een waarde van maximaal 0.8 en maximaal 1.1. Isolatieglas met een U-waarde van 0.8 W/m2K is natuurlijk een stuk duurder en kon je wel €15 euro per m2 aan premie ontvangen. Dit onderscheid wordt echter niet meer gemaakt in 2017 en krijg je €10 euro premie per m2 voor glas met een U-waarde van maximaal 1.1.

Vraag gratis isolatieglas offertes op en vergelijk het lokale aanbod.

Eerste soorten hoogrendementsglas

Gebouwen die voor 1995 zijn voorzien van Thermopane isolatieglas (genaamd dubbelglas) hebben in vergelijking met wat er vandaag op de markt te koop is een zeer hoge U-waarde, soms wel een waarde van 3.1 W/m2K. Het verschil met enkel glas is echter toch nog aanzienlijk, aangezien enkel glas een waarde van 5.5 heeft.

Hoogrendementsglas

Onder isolatieglas vallen vele soorten isolerende beglazing. Zo is dubbelglas en HR glas niet hetzelfde. HR glas (de achtervoegsel ‘+’ geeft het soort glas aan) is een stuk beter isolerend dan dubbelglas. Zo heeft gewoon HR glas een U-waarde van 2.0, HR+ glas een waarde van 1.8 en HR++ een waarde van 1.1. Hetgeen betekent dat je minimaal moet denken aan HR++ glas om in aanmerking voor de premie te komen. Daarnaast is er HR+++ (ook wel triple glas genoemd) die je kunt aanschaffen. Dit is gelijk ook de duurste en is de U-waarde van driedubbelglas altijd lager dan 0.8 W/m2K.

Verlaagde U-waarde

HR++ glas heeft tegenwoordig niet enkel een spouw gevuld met lucht (andere goedkopere varianten wel), maar zijn voorzien van een edelgas zoals argon of krypton. Daarnaast wordt er veelal ook een warmtereflecterende coating op het glas aan de buitenzijde geplaatst. Deze coating moet er voor zorgen dat er minder warmte van de zon binnendringt en dat de warmte als het ware terug in de kamer gereflecteerd wordt. Met HR++ glas kun je zelfs tot 90% van de warmte terug reflecteren. Dit kan omdat het hier altijd om stralingswarmte gaat.

Laat een glazenmaker je gratis meer vertellen over de U-waarde en de mogelijkheden. Vraag gratis meerdere hoogrendementsglas offertes op.

HR-glas prijzen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend het aanbod van meerdere glazenmakers in jouw regio. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten.