Isolatieglas wordt met de dag beter. In de jaren ’90 was er zogenoemde dubbelglas, tegenwoordig is er hoogrendementsglas (HR-glas). Er zijn heel veel soorten en hebben ze zo allemaal een bepaalde isolatiewaarde en prijs. We onderscheiden de volgende soorten isolatieglas van goedkoop tot erg duur. De soorten worden qua isolerend vermogen steeds een trede beter, maar worden daardoor ook steeds duurder.

Enkel glas (geen isolatieglas)

Enkel glas is natuurlijk geen isolatieglas maar dient wel in het lijstje voor te komen omdat vroeger elk huis werd voorzien van enkel glas. Enkel glas is met een enkele glazenplaat een glassoort dat vooral nog in oudere huizen voorkomt, of door mensen geplaatst wordt in ruimtes waar energiebesparing niet belangrijk is (bijvoorbeeld een schuur of loods voor opslag). Enkel glas heeft een U-waarde van ongeveer 5.5 W/m2K.

Dubbelglas

Het idee van isolatieglas ontstond toen het steeds belangrijker werd om te besparen op de stookkosten. Het idee van een spouw en de isolerende werking daarvan werd vooral in de jaren ’90 toegepast. Eigenlijk bestaat dubbelglas uit dezelfde componenten als een muur met een spouw. In feite is het steeds muur/glas + spouw gevuld met lucht + muur/glas. De werking is daardoor hetzelfde. Dubbelglas heeft een U-waarde van 3.0 W/m2K en wordt afgeraden om te plaatsen omdat je met bijvoorbeeld HR++ glas veel optimaler kunt isoleren (investering vs. rendement).

Hoogrendementsglas

HR-glas of hoogrendementsglas heeft een betere werking dan gewoon dubbelglas. De techniek gaat verder en zit er in de spouw geen droge lucht maar edelgas zoals argon of krypton.

Daarnaast heeft een van de glasplaten een speciale folie die warmte terug kan kaatsen. De isolerende werking wordt met 0 plusjes tot 3 plusjes aangeduid. HR is minder isolerend en goedkoper dan HR+++ glas. Laat een glazenmaker je meer vertellen over de mogelijkheden en je de prijzen van HR++ glas toesturen (noodzakelijk voor de premie). Vraag gratis meerdere beglazing offertes op.

Super hoogrendementsglas (HR+++ glas)

Driedubbelglas of triple glas heeft op dit moment de beste isolerende werking. Het bestaat uit 3 glasplaten en heeft dus 2 spouwen. De diktes van de glasplaten zijn ook verschillend zodat verschillende geluidsgolven tegengehouden kunnen worden. De isolerende werking is eveneens nog beter door beide spouwen. De platen zijn natuurlijk ook voorzien van een speciale coating van metaal. Dit zorgt voor een reflecterende functie.

Overige soorten

Verder zijn er glassoorten met een speciale functie. Zo kun je inbraakwerend glas, veiligheidsglas, geluidswerend glas, brandwerend glas en zonwerend glas aanschaffen. Elke hebben zoals de namen al doen vermoeden een bepaalde eigenschap waar ze in uitblinken. Zo komt veiligheidsglas vaker voor dan dat je zou denken. Dit glas is bijna niet in stukken kapot te slaan, en valt niet in scherpe stukken uit een. Het glas wordt vooral in auto’s, maar ook in de retail veelvuldig gebruikt. Denk maar eens aan de bank, geldwisselkantoren, gewone winkels en supermarkten die allemaal een bepaalde soort glas dat aan bepaalde eisen voldoet gebruiken.

Keuzefactor

Voor welk soort isolatieglas jij het beste kunt kiezen is afhankelijk van je budget en het doel. Als het belangrijk is dat je niet door het glas kunt vallen met alle gevolgen van dien dan is veiligheidsglas een must (denk aan een glazen winkeldeur). Wil je gewoon je woning beter isoleren, maar wel gebruik maken van de premie die je in Vlaanderen en Walloniƫ kunt krijgen gebruiken? Dan dien je glas te nemen met een U-waarde van minimaal 1.1 W/m2K. Dat is dus minimaal HR++ glas.

Verder is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de dikte van jouw kozijnen, want sommige kozijnen hebben een sponning waar geen HR-glas in past. Dan dien je dus ook de kozijnen te vervangen. De toepassingsmogelijkheden en de eigenschappen van de bovenstaande soorten isolatiebeglazing zijn steeds verschillend. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden door contact op te nemen met diverse glazenmakers.

HR-glas prijzen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend het aanbod van meerdere glazenmakers in jouw regio. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten.