Ramen zijn erg belangrijk voor een woning. Ramen laten niet alleen licht door, maar geven ook de mogelijkheid om het open te zetten om de binnenruimtes te ventileren. Mensen en huisdieren hebben verse lucht nodig om geen klachten zoals duizeligheid of vermoeidheid te krijgen. Het geregeld luchten van een woning is tevens belangrijk om de woning te laten drogen. Dit gaat schimmelvorming tegen. Het hebben van goede kozijnen is daarom erg belangrijk.

Kunststof ramen

In België worden veel woningen opgeleverd met kunststof kozijnen, omdat het veel te bieden heeft. Niet alleen is kunststof goedkoper dan hout of aluminium, kunststof kozijnen hebben haast geen nadelen. Zo zijn ze onderhoudsarm, hoeven bijna niet onderhouden te worden en hoeven al helemaal niet om de 5 jaar geschilderd te worden. Verder zijn kunststof kozijnen ook in allerlei kleuren te verkrijgen en zelfs is het mogelijk om te kiezen voor een kozijn met nerfstructuur dat sprekend lijkt op hout. Daardoor kun je dus kiezen voor kozijnen met alle voordelen van kunststof en die bijna helemaal lijken op houten kozijnen.

Houten ramen

Vroeger werden er veel huizen voorzien van kozijnen die gemaakt zijn van hout. Hier werd voornamelijk hardhout of naaldhout voor gebruikt. Voor houten kozijnen is er een systeem van duurzaamheidsklasse in het leven geroepen om aan te geven hoe milieuvriendelijk een bepaalde houtsoort is.

Aluminium ramen

Aluminium kozijnen zijn op veel vlakken te vergelijken met kunststof kozijnen. Alleen staat aluminium er bekend om erg duur te zijn. Aluminium kozijnen zien er erg luxueus uit en passen in woningen waar de uitstraling van het geheel erg belangrijk is (denk aan villa’s in dure buurten).

Stalen ramen

Verder zijn er nog stalen kozijnen. Deze staan er bekend om erg sterk te zijn en bieden de beste isolatiewaarde. Deze kozijnen worden vaak gebruikt in hoogbouw, waar het belangrijk is dat de kozijnen zeer sterk zijn. De prijs is dan te overzien. Stalen kozijnen komen in vele soorten en bieden een breed scala aan mogelijkheden voor iedere architect.

HR glas en ramen

Hoe zit het nu met hoogrendementsglas en kozijnen? Waar moet je op letten? Als je een nieuwbouwwoning laat bouwen dan zal de aannemer en architect rekening houden met wat voor soort kozijnen noodzakelijk zijn als je voor een bepaald soort isolatieglas kiest. Je kiest bijvoorbeeld voor HR++ of HR+++ glas en alles wordt voor je geregeld. Het is mogelijk om een premie te ontvangen in het geval van nieuwbouw.

Indien je bestaande beglazing wilt vervangen dan dien je altijd rekening te houden met extra kosten voor het eventueel vervangen van de kozijnen. Als je van enkel glas naar triple glas (HR+++ glas) wilt gaan dan kan je er 100% van uit gaan dat je nieuwe kozijnen nodig hebt. De sponning van de kozijnen zijn gewoon simpelweg niet breed en sterk genoeg om het zware triple glas op zijn plaats te houden. Ook van dubbelglas naar bijvoorbeeld HR++ kan dit (afhankelijk van het materiaal; kunststof, aluminium etc) het geval zijn. Nieuwe kozijnen kosten al snel €700 euro (kunststof) tot €1200 euro (staal) per m2. Houd hier dus ook rekening mee! Een premie zorgt er voor dat je investering in kozijnen en HR glas minder wordt.

HR-glas prijzen vergelijken?

Vergelijk gratis en vrijblijvend het aanbod van meerdere glazenmakers in jouw regio. Door te kiezen voor de beste deal kun je besparen op de kosten.